Itt az ideje, hogy a gasztroenterológia önálló diszciplína legyen – mondja Molnár Tamás belgyógyász-gasztroenterológus, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság korábbi elnöke.
A szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát és pilotban már kipróbált új, népegészségügyi célú szűrések bevezetését is javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Újragondolt szűrési rendszer és az egészségfejlesztési irodák (efi) hálózatának bővítése is szerepel a népegészségügy jövőjét és irányait meghatározó tervek között – derült ki a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének (NKE) XV. konferenciáján.
Az ország versenyképességét nem az eszközökbe és betonba fektetett pénz, hanem az emberek egészségére, életminőségére, tudására és elégedettségére költött források növelhetik érdemben.
Nem prevencióra, hanem kórházi ágyakra költjük az egészségre fordított kiadások nagy részét, ennek ellenére mind a megelőzhető betegségek, mind az elkerülhető halálozás tekintetében a legrosszabbak a mutatóink a V4-ek sorában.
A kolorektális karcinóma (CRC) a harmadik leggyakoribb szolid tumor. Világszerte évente 2 millió embernél diagnosztizálják, míg egy millió fő halálát is ez okozza1. Magyarországot a CRC különösen sújtja: mind az incidencia (107/100000 fő), mind a mortalitás (51/100000 fő) tekintetében világelsők vagyunk.2,3
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?